Sukar untuk menemui umai yang sedap dan murah di bandaraya besar. Umai Mukah merupakan antara pengeluar umai yang telah 60 tahun bertapak di bandar Mukah dan telah menjalankan perniagaan secara online.
Pasti enak..! Dijamin dibuat daripada ikan SEGAR.
Umai adalah makanan tradisi masyarakat Melanau di Sarawak. Umai di buat dari ikan yang segar bersama dengan bawang yang dihiris dan jus limau yang diperah dan cili.
Bahan-bahan menghasilkan umai dijamin HALAL.
Bahan-bahan :Ikan ♦ perahan jus limau/asam paya ♦ cili merah ♦ bawang besar ♦ garam ♦ serbuk perasa
Umai? Apa itu umai? Umai merupakan sejenis makanan laut trasional masyarakat Melanau di SarawakUmai juga merupakan sepupu sashimi(shusi) di Negara Jepun.Tetapi umai tetap popular dikalangan masyarakat di Sarawak.Di mana-mana di Sarawak, Umai tetap menjadi buah mulut masyarakatnya. Bahagian Mukah sinonim dengan gelaran Bahagian Umai. Umai merupakan ikan yang dihiris halus-halus dan dibuang tulangnya. Kalau anda tidak mahu membuang tulang ikan pun tidak mengapa tetapi lebih molek kalau tulang ikan dibuang supaya kebarangkalian untuk anda tertelan tulang ikan adakah kecil. Ikan di laut yang telah siap dihiris itu tadi akan digaulkan bersama-sama asam di darat iaitu limau nipis, bawang merah, bawang putih, bawang besar dan tidak lupa cili.Nak masam lagi anda boleh tambah buah maram(ba’un-buah dari pohon mulung) Semakin banyak limau nipis dan cili semakin sedap jugalah umai anda. Kemudian, hirisan ikan itu tadi akan digaul hingga sebati(macam membuat kuih pula) dengan bahan-bahan yang di darat tadi. Untuk menambah rasa Umai, tambahkan sahaja MSG dan garam secukup rasa. Jadilah umai yang mudah untuk disediakan.
Oleh kerana umai ini adalah mudah disediakan,nelayan biasanya hanya berbekalkan bawang, cili, limau, garam dan MSG sahaja ke laut.Kemudian seekor dua ikan pastinya menjadi mangsa mereka untuk menjadi santapan apabila lapar. Selain ikan, udang dan bubuk(sejenik udang kecil) juga menjadi mangsa nelayang untuk dijadikan umai. Umai sangat mudah disediakan dan tidak memerlukan modal yang besar untuk membuatnya. Ingat, umai sedap jika ikan itu betul-betul segar dan jika umai telah siap untuk dimakan, jangan tunggu lama-lama kerana apabila ikan itu sudah masak (campuran limau dan cili boleh memasakan ikan secara semulajadi) umai hilang sedapnya. Cubalah rasa umai Mukah hari ini.
Oleh kerana umai ini adalah mudah disediakan,nelayan biasanya hanya berbekalkan bawang, cili, limau, garam dan MSG sahaja ke laut.Kemudian seekor dua ikan pastinya menjadi mangsa mereka untuk menjadi santapan apabila lapar. Selain ikan, udang dan bubuk(sejenik udang kecil) juga menjadi mangsa nelayang untuk dijadikan umai. Umai sangat mudah disediakan dan tidak memerlukan modal yang besar untuk membuatnya. Ingat, umai sedap jika ikan itu betul-betul segar dan jika umai telah siap untuk dimakan, jangan tunggu lama-lama kerana apabila ikan itu sudah masak (campuran limau dan cili boleh memasakan ikan secara semulajadi) umai hilang sedapnya. Cubalah rasa umai Mukah hari ini.
No comments:
Post a Comment